Doživite dan na Ptuju, v najstarejšem mestu v Sloveniji.

Ptuj – zidana kronika na križišču cest, ki so povezovale sončno Italijo s prostranstvi Panonske nižine ter alpske doline s širjavami Balkana – začenja svoje prvo poglavje v davnini mlajše kamene dobe. Že ob nastanku muje bila zaradi pomembne lege določena usoda, daje bil večkrat vpleten v zgodovinske dogodke evropskega pomena. Ta usoda je Ptuj, sicer naše najslikovitejše celinsko mesto, obdarila tudi z najbogatejšo dediščino preteklosti. Pot z lokalnim vodnikom vas bo peljala od Minoritskega samostana čez staro mestno jedro, do Dominikanskega samostana. Med sprehodom boste lahko uživali v duhu starega mesta, si ogledali Minoritski samostan, cerkev Sv. Petra in Pavla, Marijin steber pred samostanom, Mestno hišo ali Magistrat, Florijanov spomenik, Orfejev spomenik, Mestni stolp, cerkev Sv Jurija, na koncu pa vas bo pot vodila po najstarejši ulici v mestu na grajski grič. Vodenje si lahko  naročite pri nas, v TIC Ptuj  https://www.visitptuj.eu/ ali se na  raziskovalni sprehod odpravite sami.

Ptujski grad

Na zadnjem obronku Slovenskih goric, ki se razteza skoraj do Drave, stoji mogočna utrdba – Ptujski grad. V njem se nahaja muzej z bogatimi zbirkami, ki so vrsto let zapored najbolj obiskane muzejske zbirke v Sloveniji. Med grajskimi zidovi si boste lahko ogledali: zbirko orožja, zbirko glasbil, zbirko fevdalne stanovanjske kulture, zbirko turkerij v slaxmost.ni dvorani, grajsko kapelo, galerijo gotskih in baročnih umetnin, zbirko pustnih mask, zbirko slik na steklu, zbirko Marka Sluge (zasebni zbiralec starin in umetnin) in grafični kabinet Franceta Miheliča.

http://www.pmpo.si/

Grajski rovi

Vinska degustacija v temi nam približa vino drugače, kot smo vajeni. Popolna tema pomaga, da vino ne samo okušate, ampak ga tudi začutite.
Le s pomočjo brbončic zajamete okuse in globine vina, ki jih drugače morda ne bi začutili.
Ob tem pa zajamete tudi zgodbo in okuse vina najstarejšega mesta.

https://tura-ptuj.si/krea- tura/vinska-degustacija-v-temi/

Ptujska vinska klet

Najstarejše mesto na Slovenskem slovi že od nekdaj po zgodovinsko pogojeni in odlični raznovrstni kulinariki ter predvsem po odličnih vinih. Mesto ima za seboj že sedem stoletij tradicije pridelovanja in negovanja vin v svojih kleteh, kjer hranijo najstarejše vino na Slovenskem, zlato trto, letnik 1917. Obiskovalcem s ponosom bogastvo kleti tudi razkažejo. Prvi del ogleda poteka v vinski kleti, kjer se sprehodimo mimo ogromnih sodov in si ogledamo zaprašene steklenice vina v vinskem arhivu, Drugi del ogleda poteka v prostoru za degustacije. Ob obširni razlagi poskušate različna vina, pogledate kratek film in uživate v čudovitem vzdušju.

www.pullus.si

Poleg ogleda starega mestnega jedra in njegovih zakladov Ptuj z okolico ponuja tudi vrsto drugih možnosti.

V neposredni bližini mesta se razteza Ptujsko jezero, kjer je možno najeti čolne in uživati v vseh mogočih aktivnostih na vodi ( razen kopanja). Čudovit je sprehod ob jezeru ali krožna vožnja s kolesom. Pa tudi sicer je v okolici veliko možnosti za rekreacijo v naravi, za kolesarjenje in pohodništvo.

Tistim, željnim kopanja pa priporočamo Terme Ptuj, kjer najde nekaj zase vsak, še tako zahteven gost. Veliko zabave ponujajo tudi otrokom. Poleg kopanja vam pripravijo odlično kosilo in vas na vse načine razvajajo.

Na Ptuj z daljave gleda bazilika Marije zavetnice s plaščem na Ptujski gori, ki je ena najlepših gotskih cerkva daleč naokoli. Možen je ogled z razlago Minoritov ( 02/794 42 31).

Če se odpeljete malo iz mesta naletite še na veliko ostankov preteklosti kot so: baročni dvorec v Dornavi, grad Borl, grad Velika Nedelja, panonska hiša v Gorišnici

Slovenjegoriška planinska pot

Slovenjegoriška planinska pot je dolga 93 kilometrov in poteka po Srednjih Slovenskih goricah ter delu Ptujskega in Dravskega polja. Prične se v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju ter poteka čez Vurberk, skozi Trnovsko vas, Vitomarce, Juršince, Polenšak, Prerad, Gorišnico in Markovce nazaj v Ptuj. Na poti je 12 kontrolnih točk z žigi, ki jih je treba odtisniti v dnevnik. Obstajata pa tudi posebna zloženka in vodnik z opisom poti in znamenitostmi krajev ob poti.

https://www.pdptuj.si/slovenjegoriska-planinska-pot/

Zeleno jezero (15 min z avtom)

Športno rekreacijski center Zeleno jezero – Green Lake, edini tovrstni center v Sloveniji, saj je na enem mestu poskrbljeno za pestro športno in kulturno dogajanje, namenjeno različnim starostnim in interesnim skupinam. Vsakodnevno športno dogajanje na vodi, ob vodi ter zabavni in kulturni dogodki bodo omogočali kvalitetno preživljanje prostega časa in nudenje sprostitve ter zabave v neokrnjeni naravi vsem prebivalcem Podravja in obiskovalcem iz celotne Slovenije ter tujine.

https://www.greenlake.si/

Pustolovski park (15 mn. z avtom)

Pod grajskimi krošnjami vas čaka nepozabno plezanje na treh progah različnih težavnostnih stopenj. Poskrbljeno je tudi za najmlajše, ki se lahko preizkusijo v različnih aktivnostih, na primer hoji po vrvi.

https://pustolovski-vurberk.si/

Bio terme(30 min z avtom)

Za sprostitev in rekreacijo je našim gostom na voljo 1.400 m2 zunanjih vodnih površin v petih bazenih s temperaturo vode med 30 °C in 34 °C. Uživate lahko v radostih hitre reke, plavalnih in večnamenskih bazenih, masažnih bazenih, bazenih za mirovanje, prijetnem zalivčku in otroškem bazenu.

Na terasah za sončenje, zelenih travnatih površinah in v prijetni hladni senci dreves boste našli trenutek za počitek in stik s seboj.

Haloške pohodne poti (najbližja izhodna točka 20 min z avtom)

Dežela tisočerih gričev se dviga nad Dravskim poljem od katerega ga ločuje reka Dravinja. Lepoto gričevnate pokrajine poudarjajo z gozdovi poraščeni bregovi ter slikoviti vinogradi. Bogata kulturno zgodovinska dediščina, ki jo najdemo pod obronki, predstavljajo dvorec Štatenberg, bazilika Marije Zavetnice, Grad Borl, bližnji Ptuj na eni in Rogatec na drugi strani Haloz.

https://www.haloze.net/

Jeruzalem (40 min z avtom) , Ormož in Središče ob Dravi

Doživite naravo z žvrgolenjem ptic, razigranimi glasovi ob reki Dravi in pesmijo klopotcev v vinogradih, spoznajte edinstven košček Slovenije, kjer se prepletajo tradicija, kultura, zgodovina, odlična kulinarika, vina za vse okuse sveta, pridelki, izdelki mojstrov rokodelcev ter nepozabna doživetja. Navduši naj vas tudi naš temperament, ki se je razvijal skozi burno zgodovino in dolga stoletja, ko so se v naših krajih kresali in mešali najrazličnejši vplivi, ki dišijo po vzhodu, zahodu, severu in jugu. Dobrodošli – ko nas obiščete, boste začutili, da čas pri nas teče drugače…

https://www.jeruzalem-slovenija.si/